در پاسخ به این پرسش که دامیننس تتر چیست، باید گفت که دامیننس ارز تتر (Tether Dominance) در واقع یک پارامتر بسیار مهم در بازار رمزارزهاست که از تقسیم ارزش کل بازار ارز دیجیتال به ارزش بازار تتر بدست میآید. این پارامتر تحلیلی شاید ساده به نظر بیاید ولی داشتن درک درست از این مفهوم و تاثیری که در کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت بر تغییرات قیمت در بازار رمزارزها دارد، میتواند باعث عملکرد صحیح و سودآور شما در این بازار پرفراز و نشیب شود. در انتهای این مقاله تاثیر میزان تسلط تتر در بازار رمزارزها را درک کرده و روش استفاده از آن به عنوان یک ابزار کاربردی را خواهید آموخت، پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
نگاهی کلی به ویژگیها و خصوصیات دامیننس تتر در یک نگاه
در این جدول سعی داریم مفهوم دامیننس تتر و موارد مربوط به آن را بسیار خلاصه و در یک نگاه بررسی کنیم:
آنچه باید در مورد دامیننس ارز تتر بدانید | توضیحات |
تعریف تسلط تتر | نسبت ارزش کل بازار ارزهای دیجیتال به ارزش بازار تتر (ارزش بازار یک توکن به معنای ضرب تعداد توکنهای موجود ضربدر ارزش لحظهای آن توکن و ارزش کل بازار به معنای جمع ارزش بازار تمامی توکنهای موجود است) |
فرمول محاسبهی نفوذ تتر در بازار | (ارزش بازار تتر / ارزش کل بازار رمزارزها) * ۱۰۰ |
رابطه برتری تتر با بازار رمزارزها | نشان میزان نقدینگی موجود در بازار و میزان اعتماد فعالان بازار رمزارزها به استیبلکوینهاست (استیبلکوینها یا کوینهای بدون نوسان و ثابت، همیشه سعی دارند که قیمتشان را یک دلار نگهدارند) |
افزایش میزان تسلط تتر چه تاثیری روی بازار دارد؟ | نشاندهندهی ورود سرمایه به تتر و کاهش تمایل فعالین بازار به کوینهای پرریسک است. |
کاهش دامیننس Tether چه تاثیری روی بازار دارد؟ | بیانگر خروج سرمایه از تتر و ورود آن به بیتکوین و دیگر آلتکوینهاست. |
تاثیر سهم بازار تتر بر بیتکوین | افزایش این پارامتر معمولاً همراه با کاهش قیمت بیتکوین است. |
ارتباط دامیننس ارز دیجیتال تتر با آلتکوینها | کاهش این پارامتر باعث رشد آلتکوینها و افزایش اقبال عمومی به وارد کردن سرمایه در بازارهای پرریسک میشود. |
تاثیر نوسانات میزان نفوذ تتر روی کل بازار رمزارزها | افزایش نوسانات دامیننس تتر باعث بیثباتی بازار و ترس سرمایهگذاران بازار رمزارزها میشود. |
ارتباط تسلط USDT با نقدینگی موجود در بازار | افزایش دامیننس ارز تتر معمولاً به این معنی است که نقدینگی توسط سرمایهگذاران در حال ورود به بازار رمزارزهاست. |
مفاهیمی که در این جدول به صورت خلاصه به آنها اشاره کردیم، هرکدام اگر درست فهمیده و در معاملهگری در بازار رمزارزها استفاده شوند میتوانند منجر به سودهای کلانی شوند. در ادامه این موارد را بیشتر توضیح خواهیم داد.
منظور از دامیننس تتر چیست؟
دامیننس تتر (نقش تتر در نقدینگی بازار) که به انگلیسی به آن USDT Dominance میگویند و هنوز معادل فارسی خاصی توسط متخصصان فارسیزبان دنیای رمزارزها برای آن پیدا نشده، نشاندهندهی درصدی از کل ارزش بازار رمزارزهاست که زیر سیطرهی تتر قرار دارد. وقتی دامیننس ارز تتر بالا میرود، یعنی سرمایهگذاران تمایل دارند داراییهای پرریسک خود (مانند بیتکوین و دیگر آلتکوینها را) نقد کرده و به استیبلکوینها (Stable Coins یا کوینهای با ثباتی که همواره تلاش دارند تا قیمتی برابر با یک دلار آمریکا داشته باشند) و معروفترین و باسابقهترین آنها که تتر یا USDT است تدیل کنند، و برعکس، وقتی سلطه تتر کاهش مییابد، یعنی نقدینگی از تتر خارج شده و به سمت داراییهای دیگر، مثل بیتکوین و آلتکوینها حرکت کرده است.
آیا تحلیل دامیننس تتر مهم است؟
وارن بافت (سرمایهگذار، اقتصاددان و میلیاردر معروف آمریکایی) بزرگ میگوید: «هیچگاه فراموش نکنید که در هیچ بازار مالی، نمودارها موجوداتی جاندار نیستند، بلکه رفتار اکثریت معاملهگرانِ همفکر است که نمودارها را میسازد!». منظور او این است که تحلیل رفتار دیگر معاملهگران پایههای تحلیلهای اقتصادی در بازارهای مالی را تشکیل میدهد. نمودار لحظه ای دامیننس تتر یکی از مهمترین شاخصهاییست که باید برای تحلیل رفتار بازار و پیشبینی جهت حرکت آن، مورد بررسی دقیق قرار بگیرد، چون اگر با معاملهگران باسواد و باسابقه به همفکری برسید و عملکرد انها را درست پیشبینی کنید، به سود خواهید رسید و در صورت تعلل و سادهانگاری در مورد شاخص حاکمیت تتر و اطلاعاتی از این دست، اسیر ضرر خواهید شد.
رابطه و تاثیر دامیننس تتر در بازار چیست؟
همانطور که در بخش قبل گفتیم تحلیل دامیننس تتر میتواند رفتار بازار که در واقع همان رفتار اکثرت معاملهگران است را برایمان روشن کند. اگر نماد کنترل تتر بر بازار نزولی باشد، یعنی سرمایهگذاران و معاملهگران ارز دیجیتال در تمام دنیا در حال وارد کردن داراییشان به این بازار (در اصطلاح ورود نقدینگی) هستند و احتمال رشد قیمتها در آیندهای نزدیک بسیار زیاد است، برعکس اگر نمودار تغییرات میزان تسلط تتر لحظهای در حال صعود باشد، یعنی به اصطلاح ترس در بازار زیاد شده و فعالین بازار در حال خارج کردن سرمایههای خود از بازار کریپتوکارنسی و بردن آن به سمت بازارهای دیگر هستند.
شیوه تحلیل دامیننس تتر
در بخش قبل به اصطلاح ترس در بازار اشاره کردیم، در واقع این شاخص یک پارامتر مهم است که بخشی از شاخص ترس و طمع (Fear and Greed index) است که بیانگر شرایط بازار است و کاملاً با شاخص دامیننس تتر همبستگی دارد، به این صورت که همزمان با پایین آمدن حجم تسلط تتر، ترس کم و طمع معاملهگران زیاد شده و اقدام به خرید کوینها و توکنهای بازار کریپتوکارنسی میکنند، و بالعکس، اگر میزان نفوذ USDT بالا برود ترس هم زیاد شده و از طمع خریداران برای خرید در این بازار کاسته میشود.
شاخص حجم معاملات جزئی از مهمترین شاخصهای تحلیلی کاربران بازار رمزارزهاست که بد نیست در این زمینه سری هم به اصلیترین مرجع بررسی شاخصهای تحلیلی بازار یعنی وبسایت و اپلیکیشن TradingView بزنید. با مراجعه به این سایت و دیدن نمودار تسلط USDT در تریدینگ ویو و مقایسهی تغییرات حجم معاملات با نمودار غلبه تتر و سابقه و وضعیت کنونی آن، یک مخالفت معنادار میان این دو پارامتر مشاهده خواهید کرد، به طوری که هروقت نمودار دامیننس تتر صعودی باشد، حجم معاملات کاهش یافته و هرزمان چارت تتر در تریدینگ ویو را دیدید و نمودار دامیننس آن را نزولی یافتید، یعنی حجم معاملات یا زیاد شده یا به زودی افزایش خواهد یافت.
پارامترهای تحلیل تکنیکال اعم از حمایت (Support)، مقاومت (Resistance) و خطوط ترند (Trendlines) که از سادهترین مفاهیم تکنیکال هستند (به همراه اندیکاتورهای متنوع و متعدد تحلیلی که در اینده با انها آشنا خواهید شد) و در مقالات آتی مفصلاً در موردشان حرف خواهیم زد، میتوانند در تحلیل دامیننس تتر آنلاین به شما کمک شایان توجهی کنند.
نحوه مشاهده نمودار لحظه ای دامیننس تتر در تریدینگ ویو
اینکه بدانید دامیننس تتر چیست اصلاً کافی نبوده و باید طرز استفاده از آن را به صورت عملی تجربه کنید، و همانطور که گفتیم بهترین پلتفرم برای مشاهدهی این شاخص، وبسایت و اپلیکیشن تریدینگ ویو است.
ابتدا وارد وبسایت تریدینگ ویو شوید (چه از طریق وباپ، چه سایت، چه نرمافزار دسکتاپ) و بدون نیاز به فیلترشکن و فقط با رجیستری ایمیلتان یک حساب کاربری بسازید. سپس در قسمت جستجو کلیدواژهی USDT.D (که مخفف سهم بازار تتر به انگلیسی است) را سرچ کرده و روی آن کلیک کنید.
نموداری که مشاهده میکنید نمودار دامیننس تتر در تریدینگ ویو است (که طبق فرمولی که به شما در ابتدای مقاله گفتیم و دانشی که تا به حال کسب کردهاید میدانید که با نمودار تتر در تریدینگ ویو فرق دارد) و میتوانید از بازههای زمانی مختلفی که در بالای صفحه میبینید سوابق لحظهای تا چندسالهی تغییرات آن را مشاهده کرده و از ابزارهای تحلیل تکنیکالی که تریدینگ ویو در اختیارتان قرار میدهد (مانند RSI، MACD، MA و غیره) جهت افزایش صحت و دقت تحلیلتان بهره ببرید.
عواملی که سبب افزایش یا کاهش تسلط تتر میشوند
تا به اینجا با نقش تتر در نقدینگی بازار و تاثیری که روی بازار دارد آشنا شدیم، ولی پرسش اینجاست که چه عواملی روی دامیننس تتر تاثیر میگذارند؟ اخبار بازارهای سیاسی و بازارهای مالی در دنیا تاثیر زیادی روی تتر (USDT) و در نتیجه تسلط تتر (USDT.D) دارند. همچنین شرایط دیگر آلتکوینها به جز تتر میتواند در روند صعوی و یا نزولی آن بسیار موثر باشد. شما به عنوان یک فعال و علاقهمند دنیای ارزهای دیجیتال باید همبستگی و همبستگی منفی (حرکت کاملاً برعکس) سهم بازار تتر با اخبار و پارمترهای موثر بر بازار کریپتوکارنسی را بر حسب علم و تجربهی خودتان بیابید و از این پارامتر بسیار مهم برای خرید و فروشهای خود و تصمیمهای اقتصادیتان در این بازار پرفراز و نشیب بهره ببرید.
علاوه بر کسب اطلاعات در مورد دامیننس تتر، دیگر به چه نکاتی باید تسلط داشته باشید
اینکه بدانیم دامیننس تتر چیست و چه کاربردهایی دارد به تنهایی کافی نیست. فعالیت و معاملهگری در بازار رمزارزها کار بسیار پیچیده، و برای یادگیری زمانبریست و پارامترهای بسیار مهمی مانند شاخص ترس و طمع، دامیننس بیتکوین (BTC Dominance که حدس فرمول محاسبه و تعریف آن الآن دیگر برای شما سخت نیست)، حجم معاملات و تحلیل تکنیکال، به فهم بهتر شما از بازار و افزایش صحت تحلیل و درستی تصمیمگیریتان کمک خواهند کرد. پس هیچگاه به تنهایی به تحلیل حاکمیت یا تسلط تتر بسنده نکرده و تمامی جوانب و پارامترها و شاخصهای مهم و موثر در بازار را پیش از هر تصمیم در بازار رمزارزها در نظر بگیرید.