اگر به تازگی عضو یک صرافی ارز دیجیتال ایرانی شدهاید، شاید بخواهید بدانید معامله شورت در صرافی ایرانی چیست؟ و نحوه انجام کار آن به چه صورت است و چه کاربردی دارد؟
در واقع پوزیشن شورت به دریافت سود در هنگام صعود بازار یا کاهش قیمت ارزها اشاره دارد، شاید این موضوع غیر ممکن باشد اما شما با باز کردن یک پوزیشن short در صرافیهای ارز دیجیتال، میتوانید با تعیین میزان کاهش قیمت، سود خوبی را دریافت نمایید البته که این روش معامله دارای ویژگی، ضرر و زیان و نحوه کار مختص به خود میباشد و به همین راحتیها هم نیست! اجازه دهید تا با توضیحات شرح داده شده در ادامه همین متن، این نوع معامله را به صورت شفافتری بیان کنیم.
اصطلاحات پوزیشن شورت (short trade)
به جهت آشنایی بیشتر با معامله یا پوزیشن شورت، در این قسمت قصد داریم تا به شرح برخی از اصطلاحات و مفاهیم پایهای این نوع معامله (short trade) بپردازیم.
خصوصیت | شرح |
کاور کردن یا پوشش | برنده شدن در معامله و پس دادن دارایی به صرافی |
فروش قرضی | قرض یک داریی از صرافی |
مارجین یا وثیقه | پولی که داخل صرافی به منزله اعتبار شما برای باز کردن پوزیشن شورت میباشد. |
آن لیمیت ریسک | معامله short حد ضرر نامحدودی داره |
اهرم | برای افزایش میزان سود یا شاید هم ضرر |
لیکویید شدن | بسته شدن، معامله باز توسط صرافی جهت جلوگیری از ضرر بیشتر |
در نظر داشته باشید که اگر شما در short trade دچار ضرر شوید و اگر ضرر شما از دارایی شما بیشتر باشد در این صورت صرافی میتواند برای جبران ضرر، از دیگر داراییهای شما برداشت کند! اما از طرفی هم این معامله اگه در چارچوب و طبق اصول انجام شود میتواند بسیار سودمند باشد. شاید از این جهت گفته میشود که مدیریت ریسک در این نوع از معاملات بسیار مهم است.
منظور از معاملات شورت چیست؟
در بازارهای سرمایه علاوه بر سود کردن از طریق بالا رفتن قیمت یک دارایی (رمز ارز)، شما میتوانید از پایین آمدن قیمت آن نیز به سود دهی برسید که به این نوع معامله به اصطلاح پوزیشن شورت میگویند.
در این روند شما دقیقا برعکس پوزیشن لانگ (دریافت سود از بالا رفتن قیمت) با حدس پایین آمدن قیمت به سود میرسید، به این روش فروش قرضی نیز میگویند.
به عبارت دیگر در پاسخ به این که معامله شورت چیست؟ باید گفت پوزیشن شورت عبارت است از؛ باز کردن یک معامله با دارایی قرض گرفته شده از صرافی ارز دیجیتال یا کارگزار و فروش دارایی دیگری و کسب سود از آن در زمانی که ارزش دارایی یا ارز دیجیتال بالا باشد و خرید دوباره همان ارز در زمانی که قیمت آن پایین باشد و برگرداندن دارایی قرض گرفته به کارگزار یا صرافی و برداشتن ما به تفاوت آن به عنوان سود. در نهایت سود در این معامله بسیار زیاد بوده و اگر متحمل ضرر شوید احتمال از دست دادن کل داراییهای شما خواهد بود.
مثالی از نحوه انجام معاملات شورت در ارز دیجیتال (short selling)
در ادامه با یک مثال این روند را توضیح خواهیم داد. شما با توجه به روند بازار و تحلیل خود به این نتیجه میرسید که کوین مورد نظر شما در ادامه روند خود با کاهش قیمت مواجه خواهد شد، زین بابت شما با قرض گرفتن تعداد مشخصی کوین x از صرافی آنها را به فروش رسانده و پس از پایین آمدن قیمت، شما مجدد با همان مقدار نقدینگی کوینx را خرید کرده و بدهی خود به صرافی را پس میدهید.
در اینجا شما ما به تفاوت تعداد قیمت کوین هایی که در قیمت پایین تر خریده کرده اید را به عنوان سود خود کسب کرده اید.
مزایای پوزیشن شورت چیست؟
اگر در انجام معاملات شورت تخصص لازمه را داشته باشید، حتی میتوانید در هنگام کاهش قیمت ارزها هم سود کنید. موقعیت های کوتاه این امکان را به شما میدهند که به راحتی بتوانید با کمترین سرمایه، در این معاملات شرکت کنید و سرمایه خود را چند برابر کنید و بتوانید سود بالایی را به صورت لحظه ای دریافت نمایید.
حفظ ارزش سرمایه یا دارایی از ویژگیهای موقعیت شورت میباشد که در این صورت حتی اگر سرمایه شما کاهش یافت باز هم در این کاهش شما سود خواهید کرد. همچنین داشتن امکانات در این نوع از معاملات، مانند اهرم، این امکان را به شما میدهد تا بتوانید سودهای چندین برابر را از بازار کریپتوکارنسی دریافت کنید.
معایب معاملات شورت چیست؟
مثل تمام معاملات در بازارهای سرمایه، همیشه ریسک تحلیل اشتباه یا در تله معامله گران بزرگ افتادن وجود دارد، از این سو میتوان به لطف وجود معاملات شورت یا فروش قرضی در بازار نزولی نیز کسب درآمد کرد و این را میتوان مزیت اینکگونه معاملات دانست.
در صورتی که شما اشتباه روند نزولی بازار را پیش بینی کرده باشید، معامله شورتی که باز کردید ممکن است با ضررهای سنگین مواجه شود. زین بابت چون در معاملات شورت باید روند نزولی بازار را دقیق و صحیح پیش بینی کنید و هم اندازه ی روند صعودی به آن نگاه کنید، میشود گفت که سختی این مدل پیش بینی در ذهن بعضی معامله گران میتواند از معایب اینگونه معاملات نیز باشد.
خطرات و ریسک های معاملات شورت
در انجام اینگونه معاملات پر ریسک، انتخاب کردن پلتفرم مناسب جهت معامله بسیار حائز اهمیت است، زیرا پلتفرم هایی با محبوبیت کمتر بین معامله گران و همچنین عمق بازار کم و نامناسب باعث از دست رفتن سرمایه شما خواهند شد. دلیل این امر هم چیزی به جز دستکاری بازار و یا بازار سازی غیر اصولی نیست.
پس در صورتی که قصد دارید از معاملات شورت، لانگ، تعهدی، اعتباری و … استفاده کنید حتما در انتخاب پلتفرم معامله خود دقت لازم را داشته باشید.
چه زمان میتوان وارد معامله شورت شد؟
بسته به نوع تحلیل شما میتوانید المان های مختلفی رو برای تشخیص بازار نزولی در استراتژی معاملاتی خود رعایت کنید که در ادامه به چند نمونه از انها اشاره خواهیم کرد.
– الگوهای روند نزولی مربوط به تحلیل تکنیکال پایه (الگو سر و شانه، سقف دو قلو و…)
– استراتژی های پرایس اکشن (از دست رفتن حمایت های مهم، واکنش به نقاط مقاومتی و…)
– تحلیل اخبار و پیدا کردن نقطه مناسب قبل از تاثیر اخبار بر روی بازار
و…
معاملات شورت در صرافی ایرانی به چه صورت است؟
در صرافی های ایرانی با توجه به میزان رمز ارزهای موجود شما میتوانید به راحتی با ریال اقدام به خرید ارزهای مختلف کنید و معاملات تعهدی خود را آغاز کنید. اما باید به این هم دقت داشت که در صرافی های ایرانی عموما برای جلوگیری از ضرردهی بسیار بالای کاربر، امکان انجام معاملات تعهدی روی بعضی ارزهایی که با نوسان های غیر معقول مواجه میشوند و بازار قابل قبولی ندارند، فراهم نیست.