ارز دیجیتال یک نوع دارایی یا پول غیر قابل مشاهده میباشد که در سالهای گذشته ترند شده است. رمز ارزها ماهیت غیر فیزیکی دارند، بنابراین به آنها پول دیجیتالی، پول الکترونیکی، پول غیر قابل لمس و … هم گفته میشود.
با توجه به افزایش اخبار و اطلاعات درباره این تکنولوژی نوظهور احتمالا بدتان نیاید تا همه چیز درباره ارز دیجیتال را بدانید.
برای مثال ممکن است سوالاتی مثل رمز ارز چیست؟، کاربرد ارز دیجیتال چیست؟ و هزاران سوال دیگر درباره رمز ارزها در ذهن شما بی پاسخ باقی مانده باشد. در این مقاله تخصصی صرافی ارز دیجیتال لیدیا به تمام این سوالات پاسخ دادهایم.
تعریف و مفهوم رمز ارز یا ارز دیجیتال چیست؟
ارز دیجیتال نوعی پول الکترونیک و غیرمتمرکز است که بر پایه الگوریتمهای رمزنگاری شده ساخته میشود. این نوع ارز ماهیت فیزیکی ندارد؛ به همین دلیل به آن ارز غیر فیزیکی هم گفته میشود. همچنین ویژگی مهم دیگر ارزهای دیجیتال غیر متمرکز بودن آنها است.
غیر متمرکز بودن رمز ارزها به این معناست که مدیریت آنها وابسته به بانک مرکزی نیست. انتقال رمز ارزها در بستری به نام صرافی انجام میشود؛ به طوری که هیچگونه تراکنشی در هیچ جای دنیا ثبت نمیشود. ظهور ارز دیجیتال بیانگر یک آغاز جدید در معاملات است که میتواند به وابستگی تبادلات مالی به بانکها پایان دهد.
جدول ویژگیهای ارز دیجیتال (رمز ارز) در یک نگاه
آیا میدانید دلیل محبوبیت دنیای رمز ارز چیست؟ ویژگیهای ارز دیجیتال به قدری جذاب و هیجان انگیز است که توانسته بازار رمز ارزها را به سرعت در میان کاربران تثبیت کند. در جدول زیر لیست برخی از مهمترین ویژگیهای ارزهای دیجیتال را مشاهده میکنید:
ویژگیهای رمز ارز در یک نگاه | |
ویژگی | توضیح |
غیر متمرکز بودن | هیچ سازمانی بر تبادلات رمز ارزها نظارت ندارد |
فرامرزی بودن | مبادلات ارز دیجیتال بین کلیه کاربران دنیا فراهم است |
امنیت بالا | انتقال دارایی از طریق ارز دیجیتال امنیت بالایی دارد |
غیر قابل بازگشت | به محض تایید تراکنش، امکان بازگشت آن میسر نیست |
سرعت تراکنش بالا | سرعت تراکنش با رمز ارزها بسیار بالا است |
شفافیت | تمامی مبادلات ارز دیجیتال شفاف و واضح میباشد |
تفاوت ارز دیجیتال با ارزهای سنتی فیزیکی (معمولی) در چه چیزی است؟
ارز دیجیتال با ارز سنتی تفاوتهای زیادی دارد؛ در ادامه به صورت لیست وارد به این موضوع میپردازیم که تفاوت ارز سنتی با رمز ارز چیست:
- نحوه عرضه: ارز سنتی یک نوع دارایی فیزیکی است؛ در حالی که ارز دیجیتال الکترونیکی میباشد.
- مرجع صادرکننده: ارز سنتی توسط یک نهاد دولتی یا بانک مرکزی صادر میشود، اما ارز دیجیتال توسط هیچ سازمانی صادر نمیشود و مستقل است.
- واسطههای تراکنش: جهت انتقال ارزهای سنتی نیاز به واسطه یا همان بانک است، اما ارزهای دیجیتال بدون هیچ واسطهای انتقال داده میشوند.
- نحوه تراکنش: ارز سنتی به صورت فیزیکی و الکترونیکی منتقل میشود، اما انتقال رمز ارزها فقط به شیوه الکترونیک فراهم است.
- میزان عرضه: ارز سنتی هیچ محدودیتی برای تولید ندارد، اما ارز دیجیتال معمولا محدود است و پس از مدتی تمام میشود.
- قانونی بودن: ارز فیزیکی در هر کجا دنیا به صورت قانونی مبادله میشود، اما نقل و انتقال ارزهای دیجیتال در بسیاری از کشورها غیرقانونی است.
- امنیت: سطح امنیت ارزهای دولتی یا همان سنتی بالاتر است، چرا که به هر حال یک نهاد روی آن نظارت دارد، اما ارزهای دیجیتال علیرغم امنیت بالا، نسبت به ارزهای فیزیکی امنیت کمتری دارند.
- میزان نوسان: نوسان ارزش ارزهای سنتی بسیار پایین است، اما بازار ارز دیجیتال نوسانات زیادی دارد.
- ثبت تراکنش: تراکنش ارزهای سنتی متمرکز است و هویت افراد مشخص میباشد، این در حالی است که تراکنش رمز ارزها غیرمتمرکز است و هویت افراد نامشخص باقی میماند.
- هزینه تراکنش: هزینه تراکنش ارزهای دیجیتال به دلیل عدم وجود واسطه هایی نظیر بانک به شدت پایین تر است.
ارز دیجیتال چطور کار می کند؟
پس از اینکه متوجه شدیم رمز ارز چیست و چه تفاوتی با ارز سنتی دارد، شاید بخواهید بدانید نحوه کار ارز دیجیتال چگونه است. به طور کلی رمز ارزها بر روی شبکهای به نام بلاکچین توزیع شدهاند که تمام تراکنشهای مربوطه را روی خود ذخیره میکنند.
هر واحد ارز دیجیتال از طریق عملیاتی به نام ماینینگ ایجاد میشود. در طول ماینینگ دستگاه کامپیوتر با حل کردن مسائل نسبتا پیچیده ریاضی واحدهای ارز دیجیتال را استخراج میکند. در این میان سرمایهگذاران میتوانند با خرید رمز ارز در صرافیها، آن را روی کیف پول مخصوص ارز دیجیتال نگهداری کنند.
تاریخچه؛ ریشه رمز ارزها در چیست؟
بر خلاف باور عموم، برای آشنایی با تاریخچه ارز دیجیتال باید به سال ۱۹۸۳ بازگردیم، نه ۲۰۰۹! در سال ۱۹۸۳ برای اولین بار فردی به نام دیوید چام ایده پول الکترونیکی به نام eCash را مطرح کرد. مشابه این ایده بارها تکرار شد، اما شاید مهمترین آنها پروژه مربوط به digicash باشد. این پروژه در سال ۱۹۹۰ رونمایی شده، اما جایگاه مناسبی کسب نکرد.
اما پس از کش و قوس های فراوان بالاخره فردی ناشناس به نام ساتوشی ناکاموتو در سال ۲۰۰۹ بیت کوین را بر بستر لاکچین راه اندازی کرد. این رمز ارز اولین و بزرگترین ارز دیجیتال جهان است که تقریبا همگی کم و بیش آن را میشناسیم.
کاربرد؛ اصلی ترین موارد استفاده ارزهای رمزنگاری شده چیست؟
موارد استفاده از ارز دیجیتال بسیار گسترده است. آیا میدانید کاربرد های اصلی رمز ارز چیست؟ برای آشنایی با انواع کار ارز دیجیتال لیست زیر را مشاهده کنید:
- پرداخت پول
- انعقاد قرارداد هوشمند
- تامین مالی
- دریافت وام
- ساخت برنامه مالی غیرمتمرکز
- سرمایه گذاری و ترید
- ایجاد گیمینگ
- ساخت توکن غیرقابل تعویض (NFT)
- ایجاد متاورس
- ذخیره ارزش
- تجارت الکترونیک
- راه اندازی کسب و کار غیر دیجیتال
- بهبود اینترنت اشیا
- بهبود سلامت
- ارتقای فعالیت های خیرخواهانه
- فعالیت های سیاسی
- حمایت از تیم مورد علاقه
این موارد تنها بخشی از کاربردهای رمز ارزها میباشد که مطرح شد.
قوائد و مفاهیم قانونی ارزهای دیجیتال در ایران چیست؟
به طور کلی اطلاعات در مورد ارز دیجیتال بسیار زیاد است، اما شاید بد نباشد نگاهی هم به این مسئله داشته باشیم که قوانین دولت ایران برای رمز ارز چیست. طبق اعلام رسمی بانک مرکزی که در بهمن ماه سال ۱۳۹۷ ارائه شده است، میتوان مهمترین قوانین حوزه بازار ارز دیجیتال را در موارد زیر خلاصه کرد:
- خرید و فروش رمز ارز برای ایرانی ها ممنوعیت ندارد.
- به کارگیری ارز دیجیتال به عنوان یک روش پرداخت ممنوع است.
- رمز ارزها از طریق صرافیهای مجاز قابل خرید و فروش هستند.
- راه اندازی و توسعه کیف پول ارز دیجیتال با رعایت مقررات برای اشخاص حقیقی و حقوقی ممنوعیت ندارد.
طبق قانون میتوان ادعا کرد خرید و فروش ارزهای دیجیتال به هیچ وجه جرم تلقی نمیشود. اما استفاده از آن به عنوان یک روش پرداخت در فروشگاه اینترنتی یا سایر مبادلات ممنوعیت دارد.
روش های سرمایه گذاری در ارز دیجیتال چیست؟
علاقه مندان به سرمایه گذاری در بازار کریپتورکارنسی از طریق روشهای مختلف اقدام به کسب سود از این بازار میکنند. در واقع روشهای سرمایه گذاری در بازار ارز دیجیتال بسیار گسترده است. در ادامه به این موضوع میپردازیم که روش های سرمایه گذاری در بازار ارز دیجیتال چیست:
- هولد کردن ارز دیجیتال (خرید و نگهداری رمز ارز به مدت طولانی)
- ترید ارز دیجیتال (خرید و فروش فوری ارز دیجیتال)
- ماینینگ ارز دیجیتال (استخراج رمز ارزها)
- استیکینگ ارز دیجیتال
- شرکت در ایردراپهای ارزهای نوپا
- خرید و فروش توکنهای NFT
- کسب درآمد از طریق بازی لاکچین
- آربیتاژ ارز دیجیتال
هر یک از روشهای سودآوری از رمز ارزها مزایا و معایب خاص خود را دارند. بنابراین مراقب باشید! در ادامه برخی از محبوبترین روش های سرمایه گذاری در بازار کریپتوکارنسی را معرفی خواهیم کرد.
خرید و نگهداری ارز دیجیتال (HODL)
هولد کردن ارز دیجیتال به معنای خرید رمز ارز در قیمت پایین، نگهداری آن در کیف پول و در نهایت فروش آن در قیمت بالا است. در واقع هولد رمز ارزها به منظور سرمایه گذاری بلند مدت انجام میشود. اگر میخواهید بدانید رایج ترین روش سرمایه گذاری در بازار ارز دیجیتال چیست، بدون شک هولد کردن پاسخ سوال شما خواهد بود.
ترید ارز دیجیتال
ترید رمز ارزها به معنای خرید یک کریپتورکانسی پس از تحلیل قیمت آن و فروش همان کریپتورکانسی بلافاصله پس از بالا رفتن قیمت است. این کار باید در کمتر از یک روز انجام شود. بسیاری از افراد به ترید نوسان گیری هم میگویند. در واقع گرفتن سود از نوسان بازار ارزهای دیجیتال به ترید معروف شده است.
استخراج ارز دیجیتال
استخراج رمز ارز هم به معنای خارج کردن واحدهای جدیدی از رمز ارزها از شبکه بلاکچین است. در واقع استخراج ارز دیجیتال عملکردی شبیه به چاپ پول توسط بانک مرکزی دارد، منتهی این کار توسط کاربران انجام میشود. به استخراج ارز دیجیتال ماینینگ هم گفته میشود.
شرکت در برنامههای پاداش دهی یا ایردراپ
اخیرا روشی برای کسب سود از بازار رمز ارزها باب شده که طرفداران زیادی هم پیدا کرده است. شرکت در ایردراپ یک موسسه نوپا میتواند یک ایده جالب کسب سود از کریپتوکارنسی باشد. ایردراپ به معنای فعالیت های داوطلبانه جهت دریافت پاداش است. به طوری که این پاداش را میتوان پس از لیست شدن ارز دیجیتال مربوطه در صرافی به دارایی واقعی تبدیل کرد.
پر طرفدارترین ارزهای دیجیتال کدام هستند؟
لیست پرطرفدارترین ارز دیجیتال های بازار کریپتوکارنسی شامل ارزهایی است که بیشترین محبوبیت را در میان سرمایه گذاران دارند. این مورد بر اساس فاکتورهای مختلف خصوصا حجم خرید و فروش روزانه، برنامههای بلند پروازانه، میزان توسعه و … مشخص میشود. آیا میدانید پرطرفدارترین ارز دیجیتال چیست؟ برای پاسخ به این سوال به لیست زیر مراجعه کنید:
- بیت کوین (BTC)
- اتریوم (ETH)
- تتر (USDT)
- بایننس اسمارت چین (BNB)
- سولانا (SOL)
- رپیل (XRP)
- تون کوین (TON)
- ترون (TRX)
در ادامه هر یک از ارزها را به صورت جامع معرفی خواهیم کرد.
بیت کوین (BTC) چیست؟
حتی اگر اطلاعات کمی در مورد ارز دیجیتال داشته باشید، حتماً نام بیت کوین را شنیدهاید. بیت کوین اولین و محبوبترین ارز دیجیتال دنیا ساخته فردی ناشناس به نام ساتوشی ناکاموتو به شمار میرود. بیت کوین نوعی رمز ارز که با الگوریتم اجماع اثبات کار در شبکه بلاکچین کار میکند. بیت کوین عضوی از یک شبکه همتا به همتا به شمار میرود.
اتریوم (ETH) چیست؟
اتریوم نام دیگر رمز ارز محبوب بازار کریپتوکارنسی است که به واسطه یک شبکه غیرمتمرکز قراردادهای هوشمند را منعقد میکند. اتریوم توسط ویتالیک بوترین ساخته شده است و توانسته در بسیاری از پروژهها از جمله خرید و فروش nft مورد استفاده قرار بگیرد.
تتر (USDT) چیست؟
تتر ارز دیجیتال محبوب بعدی است که توسط سه شخص به نام های براک پیرس، ریو کالینز، کریگ سلرز توسعه یافت. تتر بزرگترین استیبل کوین بازار رمز ارزها به شمار میرود. ارزش این رمز ارز همواره معادل ۱ دلار آمریکا است. در واقع ارزش دلاری این کوین هیچگاه تغییر نمیکند.
بایننس اسمارت چین (BNB) چیست؟
بایننس اسمارت چین یک نوع ارز دیجیتال جهت انعقاد قراردادهای هوشمند و برنامه های غیر متمرکز است که بر بستر شبکه اسمارت چین طراحی شده است. بایننس اسمارت چین به تراکنش سریع و کارمزد پایین شهرت دارد.
سولانا (SOL) چیست؟
ارز دیجیتال سولانا یک رمز ارز مبتنی بر شبکه بلاکچین است که بر اساس الگوریتم اجماع اثبات سهام فعالیت میکند. تمرکز اصلی سولانا بهبود مقیاس پذیری بودن افت امنیت و تمرکز زدایی از بخش های دیگر است. هدف اصلی سولانا فراهم کردن بستری امن برای قراردادها هوشمند میباشد.
رپیل (XRP) چیست؟
ریپل رمز ارز محبوب دیگر بازار کریپتورکارنسی است که به نوعی یک سیستم تسویه و شبکه مبادله ارز محسوب میشود. این رمز ارز توسط کمپانی ریپل لبز روانه بازار شد. هدف اصلی ریپل فراهم کردن یک شبکه پرداخت امن و غیرمتمرکز برای موسسات مالی دنیا است.
تون کوین (TON) چیست؟
تون کوین یکی ارز دیجیتال جهت پرداخت های مستقیم داخل اپلیکیشن تلگرام است که توانسته به محبوبیت زیادی دست پیدا کند. در واقع اصلی ترین هدف تون کوین آسان سازی پرداخت در پلتفرم تلگرام است. اگر به ایردراپ های تلگرامی هم نگاه کنید، اکثرا از این ارز پشتیبانی میکنند.
ترون (TRX) چیست؟
ترون یک پلتفرم بلاکچین غیرمتمرکز است که توسط جاستین سان به بازار معرفی شد. ترون با استفاده از الگوریتم اثبات سهام به دنبال راهی برای انعقاد قراردادهای هوشمند است.
میم کوین ها و توکن ها چه هستند؟
به طور کلی میتوان گفت میم کوین ها ارزهای دیجیتالی هستند که به واسطه یک میم یا شوخی اینترنتی معروف شدهاند. این کوینها به خودی خود برنامه یا اهداف خاصی ندارند، اما پس از انتشار اخبار و ترند شدن آنها رشد خوبی پیدا میکنند.
همچنین یک توکن به رمز ارزی گفته میشود که شبکه مستقلی برای انتقال دارایی ندارد و از شبکههای دیگر برای این کار استفاده میکند.
آشنایی با روش های نگهداری ارز دیجیتال؛ بهترین روش نگهداری این نوع از دارایی چیست؟
نگهداری ارز دیجیتال به دو شیوه مختلف امکان پذیر است. اول این که شما میتوانید دارایی دیجیتال خود را در کیف پول سرد ذخیره کنید. کیف پول سرد یک کیف پول آفلاین است که شباهت زیادی به فلش یا usb دارد. با انتقال دارایی خود به این کیف پول میتوانید سرمایه خود را حمل نمایید.
اما روش دوم نگهداری رمز ارز در کیف پول گرم است. کیف پول های گرم همان کیف پول های آنلاین هستند که روی گوشی موبایل یا ویندوز نصب میشوند.
بهترین روش نگهداری دارایی دیجیتال به عوامل مختلفی بستگی دارد. اما به طور کلی اگر سرمایه زیادی دارید، بهتر است آن را روی کیف پول سرد ذخیره کنید، در غیر این صورت سرمایه خود را روی کیف پول گرم تزریق کنید.
متدهای معامله؛ چگونه میتوان ارز دیجیتال خرید یا معامله کرد؟
ممکن است این سوال برای شما ایجاد شده باشد که روش خرید و فروش ارز دیجیتال چیست؟ روش های زیادی برای سرمایه گذاری روی رمز ارزها وجود دارد. شما میتوانید با توجه به سلیقه و نیاز خود از این روشها استفاده کنید. برخی از متدهای خرید و فروش ارز دیجیتال طرفداران بیشتری دارند، اما برخی از آنها کمتر مورد توجه کاربران قرار میگیرند. اجازه دهید متدها را با هم بررسی کنیم:
معامله سریع یا خرید لحظهای
یکی از پرطرفدارترین روشهای خرید ارز دیجیتال خرید و فروش به صورت لحظهای و سریع است. در این روش شما به صورت لحظهای قیمت رمز ارز دلخواه خود را مشاهده میکنید. سپس در صورت نیاز اقدام به خرید آن مینمایید.
معامله فرد به فرد یا P2P
شاید غیر متداول ترین روش برای تبادل رمز ارزها همین معامله فرد به فرد باشد. در معامله فرد به فرد، همانطور که از نامش پیداست، شما ارز دیجیتال خود را به از یک شخصی که قبلا آن را در کیف پول خود داشته است، خریداری میکنید.
خرید از صرافی غیر متمرکز یا DEX
یک روش دیگر معامله ارز دیجیتال خرید و فروش از صرافی های غیرمتمرکز است. صرافیهای غیرمتمرکز صرافیهایی هستند که امکان خرید و فروش با دلار در انها وجود ندارد. شما باید با انتقال رمز ارز (معمولا تتر) در این صرافی اقدام به ثبت تراکنش ارزها کنید.
مزایای ارز دیجیتال چیست؟
از مهمترین مزایای رمز ارزها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- غیر متمرکز
- بدون واسطه
- امن
- عدم امکان معامله تکراری
- مشمول نشدن مالیات
- رمز نگاری پیچیده
- حفظ حریم خصوصی
- شفافیت مالی
- معامله با حجم بالا
- امکان معاملات بین المللی
معایب ارز دیجیتال چیست؟
از مهمترین معایب رمز ارزها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نوسان زیاد
- تاثیر پذیری از بورس و سایر بازارها
- توسعه بی رویه
- عدم مقبولیت در بسیاری از مکان ها
- نداشتن قانون در بسیاری از کشورها
- دارایی بدون پشتوانه
کسب اطلاعات بیشتر درباره مفاهیم مرتبط با ارز دیجیتال
آن دسته از افرادی که به بازار کریپتوکارنسی علاقه مند هستند باید با برخی از اصلاحات آشنایی داشته باشند. برای مثال باید بدانند شبکه بلاکچین چیست؟ یا کیف پول ارز دیجیتال چیست؟ اصلا صرافی رمز ارز چیست؟ و … .
در این بخش برخی از اصطلاحات بازار ارز دیجیتال را بررسی خواهیم کرد تا همه چیز در مورد ارز دیجیتال را بازگو کرده باشیم.
شبکه بلاکچین چیست؟
بلاکچین نام شبکهای غیر متمرکز و رمزنگاری شده از ارز های دیجیتال است که تاریخچه دادهها را روی بلوک ها ذخیره سازی میکند. هیچگونه تغییری در شبکه بلاکچین نمیتوان ایجاد کرد، چرا که کوچکترین تغییر سبب عوض شدن سایر بلاک ها میشود که غیر ممکن است.
کیف پول ارز دیجیتال چیست؟
سرمایه گذاران بعد از خرید ارز دیجیتال باید دارایی خود را روی کیف پول خود ذخیره کنند. در واقع کیف پول ارز دیجیتال محلی برای نگهداری دارایی های دیجیتال است. همانطور که گفتیم دو نوع کیف پول سرد و گرم وجود دارد.
صرافی ارز دیجیتال چیست؟
معاملات رمز ارزها در مکانی به نام صرافی انجام میشود. صرافی ها قیمت پایه رمز ارزها را به کاربران نشان میدهند و کاربر در صورت تمایل اقدام به ثبت سفارش خرید رمز ارز میکند. در واقع به مکان خرید و فروش ارز دیجیتال صرافی گفته میشود.
بازار ارز دیجیتال چیست؟
در نهایت میتوان گفت به فضایی از دنیا که در آن امکان معامله یا خرید و فروش رمز ارزها وجود داشته باشد، بازار ارز دیجیتال گفته میشود.