صرافی ارز دیجیتال چیست؟؛ انواع و روش کارکرد صرافی آنلاین (Crypto Exchange)

تصویری انتزاعی از جمعیت افراد در جستجوی مفهوم صرافی ارز دیجیتال

اگر بپرسید “صرافی ارز دیجیتال چیست؟” به صورت مختصر باید به شما بگوییم که این پلتفرم‌ها معمولاً یک اپلیکیشن یا فضای آنلاین برای مبادلات رمرزارزها هستند؛ البته ممکن است برخی از صرافی‌های ارز دیجیتال در برخی از کشور فرم فیزیکی هم داشته باشند، اما یک Cryptocurrency Exchange غالبا به صورت آنلاین و در بستر وب فعالیت می‌کند.
یک صرافی آنلاین انواعی از پول مجازی را فراهم می‌کند تا افراد علاقه مند به بازار کریپتوکارنسی از طریق این پلتفرم به خرید و فروش رمزارز بپردازند.

اگر علاقمند هستید که اطلاعات بیشتری در مورد چیستی، روش کارکرد و انواع کارگزار ارز دیجیتال داشته باشید، با مطالعه این مقاله که توسط متخصصین حوزه رمزارز در صرافی ارز دیجیتال لیدیا نوشته شده است، به اطلاعات مفیدی در رابطه با جوهره اصلی و ماهیت کلی این نوع از فضای مبادلاتی یا پلتفرم‌های معامله رمزارز دست پیدا خواهید کرد.

تصویری گرافیکی از صرافی ارز دیجیتال که به یک بازار برای حضور معامله گران تشبیه شده است.

منظور از صرافی ارز دیجیتال چیست؟

صرافی ارز دیجیتال مکانی مشابه بورس اوراق بهادار است که به سرمایه‌گذاران در بازار کریپتوکارنسی این فرصت را می‌دهد روی ارزهای دیجیتال نظیر بیت کوین، اتریوم، تتر و … سرمایه گذاری کنند. یک صرافی که فعالیت خود را در قالب اپلیکیشن موبایل یا نسخه‌های دسکتاپ انجام می‌دهد، در واقع نقش کارگزار ارز دیجیتال را ایفا می‌کند.
صرافی های ارز دیجیتال مجموعه‌ای از ابزارهای معاملاتی را در اختیار معامله‌گران می‌گذارند تا در ازای پرداخت کارمزد معامله بتواند رمزارز مورد نظر خود را بخرد یا بفروشد. یک صرافی رمزارز می‌تواند از قابلیت هایی نظیر معاملات مارجین، اعطای وام، معاملات آتی، معاملات آپشن دار و … پشتیبانی کند.

صرافی های ارز دیجیتال چگونه کار میکند؟

صرافی ارز دیجیتال مکانی را برای خرید و فروش رمزارز مورد علاقه معامله گران فراهم می‌کند. نحوه کار با کارگزار ارز دیجیتال بسیار ساده است. برای خرید و فروش هر ارز دیجیتال سرمایه گذار باید اقدامات زیر را انجام دهد:

  1. پیدا کردن یک صرافی قابل اعتماد
  2. باز کردن حساب با ثبت نام در صرافی
  3. احراز هویت حساب کاربری در صرافی
  4. شارژ حساب با ارز فیزیکی یا انتقال ارز دیجیتال از صرافی‌های دیگر
  5. انجام تراکنش‌های مدنظر

در داخل ایران صرافی های ارز دیجیتال از چندین سطح حساب استفاده می‌کنند. شما باید با توجه به حجم خرید و فروش رمزارز سطح حساب خود را از نظر احراز هویت تا سطح مدنظر صرافی ارتقا دهید. 

جدول ویژگی صرافی ارز دیجیتال

در جدول زیر مروری بر ویژگی‌های کارگزار ارز دیجیتال انداخته‌ایم. با مرور این جدول اطلاعات جامعی از مشخصات یک صرافی ایرانی ارز دیجیتال استاندارد کسب خواهید کرد:

ویژگی‌های یک صرافی آنلاین ارز دیجیتال استاندارد
نوع معاملهآنلاین
احراز هویتاجباری
شارژ حسابریالی
پشتیبانیدارد
کیف پول داخلیدارد
تنوع رمزارزبسته به صرافی متغیر
مزایاغیرمتمرکز، امنیت بالا، عدم معاملات تکراری، نداشتن مالیات …
معایبامکان هک شدن، نوسانات قیمت شدید، ممنوعیت در برخی کشورها …

در ادامه توضیحات بیشتری از صرافی ارز دیجیتال ارائه خواهیم کرد.

انواع صرافی ارز دیجیتال

به طور کلی صرافی‌های ارز دیجیتال به دو دسته بزرگ تقسیم بندی می‌شوند که صرافی متمرکز و صرافی غیر متمرکز نام دارند. با این حال یک کارگزار ارز دیجیتال می‌تواند به یک دسته بندی جداگانه هم تعلق بگیرد. برای مثال برخی از صرافی‌ها ویژگی‌های هر دو صرافی متمرکز و غیرمتمرکز را دارا هستند.
از همین جهت می‌توان آن‌ها را به هر دو این گروه‌ها متعلق دانست. که در ادامه به بررسی آن‌ها خواهیم پرداخت:

صرافی ارز دیجیتال متمرکز

صرافی های متمرکز ارز دیجیتال صرافی هایی هستند که توسط یک شرکت مستقل اداره می‌شوند. این شرکت واسطه بین خریداران و فروشندگان است اما کارمزد خود را از این معاملات برداشت می‌کند. معمولا کاربران برای ثبت نام و معامله در یک صرافی متمرکز ملزم به احراز هویت هستند.

  • صرافی متمرکز (CEX): در این نوع صرافی ها کاربران می‌توانند به سرعت حساب خود را با ارزهای فیات شارژ کنند، سپس اقدام به خرید و فروش ارز دیجیتال بنمایند.
تصویری گرافیکی از یک کاربر در جستجوی پاسخ سوال صرافی ارز دیجیتال چیست؟

بیشتر صرافی های ارز دیجیتال ایرانی جزو صرافی های متمرکز به شمار می‌روند.

صرافی ارز دیجیتال غیر متمرکز

دسته دیگری از صرافی ها صرافیهای غیر متمرکز هستند که بدون هیچگونه نظارت از سوی یک شرکت یا نهاد به صورت همتا به همتا(Peer to peer) مورد استفاده قرار می‌گیرند. در ادامه انواع این صرافی‌ها را مشاهده می‌کنید:

  • صرافی غیرمتمرکز(DEX): در یک صرافی غیر متمرکز باید حساب خود را با سایر رمزارزها شارژ کنید، سپس اقدام به خرید و فروش ارز دیجیتال بنمایید.
  • صرافی پیر تو پیر(P2P): در این نوع صرافی امکان خرید و فروش رمزارز بین خود معامله گران وجود دارد. سرعت تراکنش در این صرافی ها به نسبت کم است.
  • صرافی هیبریدی(Hybrid): دسته دیگری از صرافی های هم وجود دارد که برخی از ویژگی‌های صرافی متمرکز و برخی از ویژگی‌های صرافی غیرمتمرکز را دارند. به این صرافی‌ها هیبریدی گفته می‌شود.

ویژگی ضروری یک کارگزاری ارز دیجیتال

در این بخش با هدف آشنایی بیشتر با برخی از ویژگی‌های مهم یک صرافی ارز دیجیتال قابل اعتماد بیشتر آشنا می‌شویم. از مهمترین ویژگی‌های یک صرافی خوب و معتبر رمزارز عبارت است از:

رابط کاربری خوب

یک صرافی رمزارز خوب باید رابط کاربری خوبی داشته باشد تا کاربر بتواند به راحتی معاملات خود را در آن ثبت کند.

امنیت بالا

با توجه به نقل و انتقال دارایی یک کارگزار ارز دیجیتال باید از امنیت زیادی برخوردار باشد تا خیال کاربران از آن آسوده خاطر باشد.

نقدینگی مناسب

تنها آن صرافی ارز دیجیتال قابل اعتماد است و برای معامله مناسب می‌باشد که نقدینگی نسبتا مناسبی هم داشته باشد.

کارمزد منصفانه

هر صرافی کارمزد منحصر به فرد خود را دارد. بنابراین باید در زمان انتخاب صرافی‌های ارز دیجیتال یک صرافی با کارمزد پایین تر انتخاب کنید.

شهرت قابل قبول

زمانی که قصد سرمایه گذاری در بازار رمزارزها را دارید، برای انتخاب کارگزاری ارز دیجیتال باید یک صرافی با شهرت بالا را برگزینید.

تنوع دارایی‌ها

تنها آن صرافی هایی برای معامله مورد قبول هستند که دارایی‌های زیادی در آنها وجود داشته باشد. یا به عبارتی تنوع رمزارزها در آن زیاد باشد.

یک طرح گرافیکی برای درک این مفهوم که منظور از تنوع در صرافی ارز دیجیتال چیست؟

مزایا و معایب انجام معاملات در صرافی ارز دیجیتال چیست؟

مزایای استفاده از صرافی ارز دیجیتال برای معاملات

معامله در یک پلتفرم کارگزار ارز دیجیتال از مزایای زیر برخوردار است:

  • انجام معامله بدون واسطه و غیرمتمرکز
  • امنیت بالا با کمترین احتمال تقلب
  • عدم امکان انجام معاملات تکراری
  • مشمول نشدن مالیات در ازای سرمایه گذاری
  • رمزنگاری فوق العاده پیشرفته
  • امکان معاملات بین المللی در کسری از ثانیه
  • امکان معامله با حجم بالا
  • شفاف بودن تراکنش‌های مالی

معایب کار با صرافی‌های ارز دیجیتال برای معاملات

معامله در صرافی ارز دیجیتال معایب زیر را به همراه دارد:

  • عدم بازگردان ارز دیجیتال مفقود شده
  • امکان هک شدن صرافی و از بین رفتن سرمایه
  • نوسانات قیمتی شدید در بازار
  • تراکنش‌های غیر قابل بازگشت
  • ممنوعیت معامله در برخی کشورها

آنچه که باید در گام‌های بعدی درمورد صرافی ارز دیجیتال بدانید چیست؟

در این مقاله اطلاعات جامعی درباره اینکه صرافی ارز دیجیتال چیست، ارائه کردیم. اگر مایل به کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع صرافی ارز دیجیتال، نحوه ثبت نام در کارگزار ارز دیجیتال و چگونگی خرید رمزارز هستید، حتما سایر مقالات ما را هم مطالعه بفرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *